Horseworld.se

Magsår

Hem > Magsår

Magsår hos häst – symtom

Magsår hos hästar är en typ av låggradig kolik och är ett vanligt hälsoproblem som kan påverka alla hästar, oavsett ålder. Vanligast är det hos tävlingshästar inom trav och galopp. Det uppstår när det skyddande slemhinnelagret i hästens mage skadas, vilket leder till sår. Det finns flera orsaker till att hästen drabbas som stress, oregelbundna utfodringsscheman, höga nivåer av träning, och användning av vissa läkemedel. Hos Pavo.se kan du läsa mer om vanliga symtom på magsår hos häst.

Vanliga tecken på magsår

Om du upptäcker symtom för magsår hos din bäst är det viktigt att du åtgärdar problemet. Börjar du behandla magsåret är läkningstiden ofta kort. Här är några vanliga tecken på att en häst kan lida av magsår:

  • Ändrade ätbeteenden
  • Viktminskning och försämrad kondition
  • Symtom liknande kolik
  • Beteendeförändringar
  • Sänkt prestation
  • Matt päls
  • Hästen gäspar mer

Möjliga orsaker

Stress

Stress kan orsakas av många saker i en hästs liv som tävlingar, transport, stallbyte eller att vara åtskild från flocken under en längre period. Detta kan leda till att hästen känner sig orolig och osäker, vilket ökar produktionen av magsyra och minskar magsäckens förmåga att skydda sig mot irritation och sår. Förebygg magsår hos häst genom att ge den en stabil miljö, inte separeras från andra hästar och att utfodra regelbundet. Läs mer i Agrias artikel “Är din häst stressad?”. 

Foderhantering

Hästar har ett stort behov av att beta och äta små mängder mat kontinuerligt över dygnet. När de går längre perioder utan foder, ökar syranivån i magsäcken eftersom den fortsätter att producera magsyra även när den är tom. Detta kan skada magsäckens väggar och leda till magsår hos hästen. Att erbjuda fri tillgång till hö eller gräs och undvika långa perioder utan foder är viktigt för att upprätthålla en hälsosam magsäck.

Högkoncentrerade foder

Dieten spelar en stor roll i utvecklingen av magsår. Foder med hög koncentration av stärkelse och socker kan öka syraproduktionen i magsäcken. Det är därför viktigt att balansera hästens diet med tillräckliga mängder grovfoder och begränsa mängden kraftfoder till det som är nödvändigt för hästens energibehov.

Medicinering

Användningen av NSAID kan skada magsäckens slemhinna och minska dess förmåga att skydda sig mot syra. Om NSAID-behandling är nödvändig, bör man överväga att samtidigt använda läkemedel som skyddar magsäcken och hålla koll på  hästen för att upptäcka symtom på magsår.

Intensiv träning

Under fysisk ansträngning ökar trycket i buken, vilket kan pressa magsyran mot den övre delen av magsäcken där skyddet är mindre. Det är viktigt att planera träningen, varva intensiv med lågintensiv och se till att hästen har tillgång till foder före och efter passet för att minska risken för magsår.

Behandla magsår hos häst

För att kunna behandla magsår hos häst måste du först få en diagnos, det får du vanligtvis genom att en veterinär utför en gastroskopi. När det är konstaterat att det är magsår hästen lider av kan du börja behandla direkt, bland annat genom att förändra kosten. Här är några viktiga steg:

Magsårsmedicin för hästar

Veterinären kan förskriva magsårsmediciner för din häst, som exempelvis omeprazol. Dessa läkemedel minskar magsyraproduktionen och ger magsäckens slemhinna en chans att läka. Det är viktigt att följa veterinärens doseringsanvisningar noggrant och att inte avsluta behandlingen för tidigt, även om symptomen verkar försvinna.

Foderjusteringar

Se till att hästen har kontinuerlig tillgång till grovfoder som hö, ensilage eller hösilage i mindre portioner flera gånger per dag för att stimulera salivproduktionen, som är naturligt buffrande mot magsyra. Undvik långa perioder utan foder och begränsa intaget av kraftfoder och spannmål.

Minska stress

Hitta, förändra och minska de faktorer som orsakar stress. Detta kan innebära att skapa en tryggare miljö i stallet, låta hästen ha mer socialt umgänge och undvika transport eller andra förändringar i rutinerna.

Anpassa motionen

Planera träningen så att den inte sker på tom mage. Försök att undvika intensiv träning som kan öka buktrycket och magsyraproduktionen. Att låta hästen beta eller äta grovfoder före och efter träning kan vara till hjälp.

Tillskott

Vissa tillskott kan stödja hälsan hos hästar med magsår, inklusive de som innehåller lecitin, gummi arabicum och andra ingredienser som kan bidra till att skydda och läka magsäckens slemhinna. Diskutera möjliga tillskott för att undvika att hästen utvecklar kolik med din veterinär.

Efter behandling 

Efter avslutad behandling är det viktigt att ha fortsatt koll på hästen för tecken på återkommande magsår. Regelbundna veterinärkontroller och eventuellt upprepade gastroskopier kan rekommenderas för att säkerställa att såren har läkt helt och inte återkommer. 

Läkningstid

Läkningstiden för magsår hos hästar varierar, det beror på saker som hur svårt tillståndet är, behandlingen som används, hästens allmänna hälsa och om rutinerna förändras för att minska stress. 

För hästar med lätt till måttlig grad av magsår kan förbättringar i symtomen börja synas redan några dagar efter att behandlingen påbörjats. Fullständig läkning av magslemhinnan tar däremot flera veckor. Du brukar få rekommendationer av veterinär att behandla i 4 till 6 veckor med mediciner som omeprazol innan en uppföljande utvärdering görs, ofta via gastroskopi, för att bekräfta läkning. Vid svåra fall kan det krävas en längre behandlingsperiod, ibland upp till 8-12 veckor, och även efter det kan ytterligare behandling eller underhållsdoser av medicinering vara nödvändiga.

Vanliga frågor & svar

Ska man motionera en häst med magsår?

Att motionera en häst med magsår är ofta en del av behandlingsplanen, vanligtvis rekommenderas lågintensiv motion som skritt i skogen. Generellt sett kan lätt till måttlig motion vara fördelaktigt för läkningen. Rådgör alltid med din veterinär.

Varför får hästar magsår?

Ofta beror det på stress på grund av täta tävlingsscheman, transport, miljöförändringar eller att de behöver isoleras. Om de får för lite grovfoder eller går långa perioder utan att äta kan också bidra, eftersom hästens mage kontinuerligt producerar magsyra. En diet med hög andel kraftfoder och låg andel grovfoder kan öka risken, liksom begränsad tillgång till friskt vatten. Hos HästSverige.se kan du läsa mer om hur hästens mage fungerar

Vilket foder ska jag ge?

För att underlätta behandlingen av magsår hos hästen, kan du fokusera på att ge fri tillgång till högkvalitativt grovfoder som hö eller hösilage, vilket hjälper till att neutralisera magsyran och stimulerar salivproduktionen som är naturligt skyddande. Undvik kraftfoder med hög stärkelsehalt och överväg istället foder med låg socker- och stärkelsehalt samt tillskott av omega-3-fettsyror som kan minska inflammation.