Horseworld.se

Veterinär

Hem > Veterinär

Veterinärjobb - Jobba som veterinär

Är du utbildad veterinär och letar efter lediga jobb? Eller brinner du för djurs hälsa och vill börja jobba som veterinär i framtiden? Här ger vi dig svar på vilka olika typer av jobb som finns och hur du kan gå tillväga om du vill utbilda dig till veterinär.

Vad gör en veterinär?

Ett jobb som veterinär innebär att du hjälper djur med deras hälsa och mående. Du kan jobba med akut djursjukvård på t.ex. ett djursjukhus, och på så sätt möta djur och deras ägare som är i behov av snabb och direkt hjälp men att vara veterinär kan även innebära jobb som syftar mer på djurs förhållningssätt, livsmedelshygien och inom lantbruk och forskning. Det finns alltså en mängd olika inriktningar du kan gå, men med en sak gemensamt: att vara mån om djurs hälsa.

För dig som vill söka ett veterinärjobb

Om du redan är utbildad veterinär och har fått din veterinärlegitimation så kan du börja söka jobb redan idag. För att börja jobba som veterinär rekommenderar vi dig att besöka ledigajobb.se. Där kan du se alla lediga veterinär-jobb runt om i hela Sverige. Du kan även välja bland olika inriktningar som veterinär genom att t.ex. söka på ”lediga jobb-djurklinik”, beroende på vad du är intresserad av. Du kan även filtrera på om du är ute efter heltid eller deltids-tjänster. Lycka till i ditt jobbsökande!

Löner inom veterinärjobb

En genomsnittlig ingångslön för en veterinär är mellan 29 000 – 33 000 kr per månad. Lönen kan däremot skilja sig beroende på vilken typ av veterinär-jobb du har och vart du jobbar någonstans. Om man har gjort eller väljer att göra en specialutbildning så ligger lönen högre än genomsnittet. Besök saco.se för att läsa mer information om löner som veterinär och hur lönerna utvecklas utefter arbetslivserfarenhet.

Olika inriktningar som veterinär

Den vanligaste inriktningen som de flesta känner till inom veterinäryrket är arbetet på ett djursjukhus. Men det finns även fler spännande inriktningar som är mer specialiserade på t.ex. förhållningssätt, djurbesiktning och lantbruk. Här nedan hjälper vi dig som vill börja jobba som veterinär att reda ut skillnaderna på de vanligaste yrkesinriktningarna.

Distriktsveterinär

Att arbeta som distriktsveterinär innebär att stort fokus ligger på att hjälpa djur inom lantbruk. Till skillnad från en vanlig veterinär som jobbar på ett djursjukhus, så är det distriktsveterinärens ansvar att åka ut och behandla djuren på plats. De kan exempelvis vid behov hjälpa till vid fölning, vilket kräver snabb insats och rätt kunskaper för att minska komplikationer.

Djurhälsoveterinär

Som djurhälsoveterinär ger du tips och råd till lantbrukare och deras hantering av djur. Arbetsuppgifterna omfattar djurhälsovård, skötsel och hygien. När du jobbar som djurhälsoveterinär så är du anställd genom slakteri eller husdjursföreningar.

Veterinärassistent

Som veterinärassistent kan du även ha titlarna djurvårdare eller legitimerad djurskötare. Arbetet syftar till att hjälpa och stötta veterinärens arbetsuppgifter. Det kan exempelvis vara behandling, diagnostisering, eftervård och uppföljning.

Officiell veterinär

En officiell veterinär arbetar på uppdrag från livsmedelsverket. Arbetsuppgifterna handlar främst ombesiktning av djur samt efter slakt. Du gör då bedömningar av djuren och deras hälsa/mående och om köttet efter slakt går att godkännas.

Vill du studera till veterinär?

Att börja jobba som veterinär kräver en utbildning och en veterinärlegitimation. Legitimationen får du efter avslutat utbildning och då kan du direkt böra söka olika veterinär-jobb. En veterinärutbildning är ca 5,5 år och sker på universitetsnivå. Man kan även gå enstaka kurser och specialutbildningar om man har en relevant utbildning sedan tidigare. Här kan du läsa mer om olika veterinärutbildningar och se skolor som erbjuder utbildningen.