Övervikt
Att ta hand om en överviktig häst kräver lite extra tanke och smarta val kring foder. Precis som hos människor kan övervikt leda till allt från ledvärk till allvarligare saker som diabetes hos häst. I den här texten kikar vi närmare på vad du kan göra för att hjälpa din häst att gå ner de extra kilona på ett hälsosamt sätt, med allt från justeringar i kosten till roliga sätt att få in mer motion.
Att avgöra om en häst är överviktig kan ibland vara lite av en utmaning, men det finns några sätt som kan hjälpa dig att se om din häst bär på för mycket vikt:
Titta på och känn på hästen för en hullbedömning. En häst som är i god kondition bör ha en midja (sett uppifrån), och du bör kunna känna revbenen utan att de syns. Om du måste trycka hårt för att känna revbenen, är hästen troligen överviktig.
Vissa tecken på att en häst kan vara för tjock inkluderar andningssvårigheter vid måttlig ansträngning, en tendens att bli för varm lättare än andra hästar under fysisk aktivitet och en ovilja eller oförmåga att utföra övningar eller aktiviteter som den tidigare klarat av.
En korrekt hullbedömning av häst bygger på att du tittar på hästem och palpation av specifika kroppspunkter som revben, ryggrad och höftben, där man bedömer mängden fett och muskel. Bedömningen mäts på en skala, vanligen från 1 till 9, där varje siffra representerar ett specifikt tillstånd av kroppskondition. En poäng på 1 indikerar en extremt underviktig häst med synliga benstrukturer och ingen märkbar fettvävnad, medan en poäng på 9 motsvarar en extremt överviktig häst med överflödiga fettansamlingar
Om du är osäker på om din häst är fet, är det bäst att konsultera med en veterinär, du hittar en lista på veterinärer i närheten av dig på jordbruksverket. De kan ge en bedömning och rekommendera åtgärder om det behövs.
Övervikt hos hästar kan bero på flera saker, ofta kopplade till utfodring och motion. Här är några av de vanligaste orsakerna till att en häst blir överviktig:
En av de vanligaste sjukdomarna som drabbar tjocka hästar är Equine Metabolic Syndrome (EMS), som kännetecknas av insulinresistens, höga insulinnivåer och en ökad risk för laminit, en smärtsam inflammation i hovarna. Fång är väldigt vanligt hos överviktiga hästar. Är hästen tjock kan det också bidra till utvecklingen av Cushings sjukdom, känd som pituitary pars intermedia dysfunction (PPID), som påverkar hästens endokrina system och kan leda till bland annat ytterligare viktökning. Dessutom ökar risken för ledbesvär, eftersom extra vikt belastar hästens skelett och leder, vilket kan leda till artrit och nedsatt rörlighet.
För att hjälpa din häst att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt finns det flera effektiva sätt. Här är några tips för att banta din häst:
Ge din häst fri tillgång till foder med låg energi men högt fiberinnehåll, såsom grovfoder av lägre kvalitet eller äldre gräs. Detta hjälper till att hålla hästen mätt utan att tillföra för mycket energi. Använda slow feeder-nät för att förlänga ättiderna och minska foderintaget utan att hästen känner sig hungrig.
Börja med lågintensiva aktiviteter som promenader och skritt, och öka gradvis intensiteten för att undvika belastningsskador. Det är alltså inte att rekommendera att banta din häst för snabbt. Regelbunden och varierad träning är viktigt för att effektivt minska hästens vikt och förbättra dess kondition.
Var noggrann med att mäta upp foderportionerna och anpassa dem efter hästens faktiska behov, vilket ofta är mindre än vad man tror. Att hålla en matdagbok kan hjälpa till att spåra och justera foderintaget vid behov.
Regelbundna hälsokontroller hos veterinär är viktiga för att övervaka hästens framsteg och justera viktminskningsplanen efter behov. Veterinären kan också hitta eventuella underliggande hälsoproblem som kan påverka hästens vikt.